Mentaal Fit
Werkwijze & Fasenplan

Werkwijze

Wij kiezen voor een werkwijze waarbij we werken in de natuur én in jouw eigen regio. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het stapsgewijs opbouwen van lichaamsbeweging een antidepressieve werking heeft. Doordat je met wandelen de samenwerking tussen linker- en de rechter hersenhelft stimuleert kun je meer in oplossingen denken. Het logische en analytische deel van de linkerkant wordt aangevuld met het intuïtieve deel van de rechterkant. Daardoor ontstaan nieuwe ideeën en oplossingen vaak tijdens het wandelen.

Wat is Coaching in de natuur?

Coaching in de natuur is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur en de coach regelmatig de natuur actief inzet in het gesprek. De voordelen van wandelen in de natuur tijdens een coachingstraject zijn divers en per persoon verschillend.

Een gesprek in een wisselende natuurlijke omgeving waarbij je in beweging bent zorgt ervoor dat je alles bewuster kunt ervaren en daardoor eenvoudiger kunt onthouden, waardoor de inzichten ook beter doorwerken.

Wandelcoaching werkt sneller, laagdrempeliger en meer plezieriger dan traditionele (binnen) therapie. Je hoeft niet in een kamertje te zitten en iemand recht aan te kijken; veel coachees ervaren wandelcoaching hierdoor als laagdrempelig en plezierig. Juist dat geeft ruimte om samen de diepte in te gaan. Op de pagina ervaringsverhalen kun je ervaringen van onze coachees teruglezen.

Burn-out coach, een vak apart

Iedereen mag zich coach noemen, dit komt omdat de titel coach niet beschermd is. Dit kan leiden tot wildgroei van coaches en burn-out coaches. Het is daarom van groot belang om altijd de kwaliteit te controleren van de coach. DiFfit heeft dit al voor je gedaan en dat betekent dat de Stress- en Burn-out coaches waar wij mee werken:

  • Gecertificeerd zijn bij een beroepsvereniging (NOBCO, VESB en St!R)
  • Gediplomeerd therapeut zijn (psycholoog, maatschappelijk werk, psychomotorisch therapeut)
  • Het juiste opleidingsniveau hebben (HBO+)
  • Voldoende ervaring hebben met het begeleiden van mensen met een burn-out (ten minste 5 jaar)
  • Bewezen vaardig zijn in het begeleiden bij een burn-out
  • Jaarlijks worden bijgeschoold op thema’s die relevant zijn
  • Zelf persoonlijke ervaring hebben met stress en burn-out en de impact die dit heeft op je leven

Fasenplan

Wij werken voor de aanpak van stress en burn-out gerelateerde klachten volgens een uniek Fasenplan, dat is ontwikkeld op basis van de nieuwste inzichten en richt zich specifiek op stress en burn-out. Elke coach is getraind en geschoold in de methode en de verschillende facetten van het Fasenplan. Het Fasenplan voorziet in een evenwichtige opbouw en minimaliseert de kans op terugval na herstel. Naast de leidraad van het Fasenplan staat altijd de persoonlijke hulpvraag centraal.

Acceptatie

Na de kennismaking met je coach waarbij de ernst van je klachten zijn geïnventariseerd, stel je samen een op maat gemaakt programma op om te werken aan de oorzaken en gevolgen van stress. In de acceptatiefase van het Fasenplan is het van belang, dat je je bewust wordt van je energiegevers en energie lekken. We reiken handvatten aan die helpen bij het erkennen van je problemen en die inzicht geven in de manier waarop deze problemen ontstaan of onbedoeld in stand worden gehouden. Het is van belang dat je zelf wilt veranderen en bereid bent hier hard aan te werken.

Stabilisatie

Het is duidelijk dat er een onevenwichtigheid bestaat in je leven, daarom heb je ook stress gerelateerde klachten. Om te kunnen bouwen is het van belang een stevig en evenwichtig fundament te leggen en dat je fysiek en emotioneel herstelt voordat je met het cognitieve deel aan de slag gaat. Daarvoor zijn factoren als slaap, ontspanning, ademhaling, beweging, voeding, maar ook emotionele verwerking belangrijk.  De uitdaging in deze fase van het Fasenplan is om in deze zaken balans te vinden.

Samen met je coach inventariseer je waar je persoonlijke knelpunten liggen en krijg je inzicht op je gemoedstoestand en algeheel welbevinden.

Activatie

Nu je geaccepteerd hebt dat je in deze situatie zit en je de juiste basis hebt gelegd om te kunnen gaan bouwen is het tijd voor activatie. 

Samen met jou willen we je helpen met voelen waar je passie voor hebt. De activatiefase is het ideale moment om de signalen van je lichaam te gaan herkennen en te gaan begrijpen. Met je coach leer je je lichaamssignalen beter herkennen de juiste betekenis te geven. Met je verworven inzichten en vaardigheden is het nu tijd om actief te oefenen. Je zult merken dat veel als nieuw voelt want je gaat (oude) activiteiten met je nieuwe inzichten oppakken.

Integratie

In de laatste fase van het Fasenplan ga je je nieuwe inzichten en vaardigheden toepassen en ervaren in alle gebieden van je leven. Je hebt nu inzicht in je persoonlijkheidskenmerken, overtuigingen en patronen die belemmerend voor je werken en gaat zien wat je in de toekomst kunt doen om terugval te voorkomen.

Door wat je hebt geleerd, kun je beter naar je lichaam luisteren, beter je grenzen aangeven, zorgen voor een goede energiebalans in je leven.

Met het afronden van de 4 fasen heb je hard gewerkt aan het versterken van je autonomie over je eigen leven waardoor jouw vrijheid en welbevinden een keuze is die je zelf elke dag mag maken.

Hoe mentaal fit ben jij?

Hoe staat het met mijn mentale weerbaarheid. Dat is de vraag die je misschien jezelf aan het stellen bent. Onze Stress & Burn-Out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau. De test duurt ongeveer 5 minuten.

Het is een wetenschappelijk onderbouwde test die gebruik maakt van de 4DKL-methode. Dit is een methode die wordt gebruikt door huisartsen en andere therapeuten om een juiste diagnose te kunnen stellen. Je hebt dus de zekerheid van een nauwkeurige en betrouwbare burn-out test. De resultaten kun je meenemen naar je bedrijfs- of huisarts ten behoeve van een doorverwijzing.

Op basis van jouw antwoorden wordt gelijk het resultaat weergegeven. Na afloop van de test kun je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Elke vraag heeft een antwoord en elke uitdaging of situatie een oplossing. Ongeacht hoe groot of ingewikkeld. Ook die van jou!

Wil jij weten wat we voor jou kunnen doen? Laat hier je adres of telefoonnummer achter; wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om de mogelijkheden met je te bespreken!