Werken aan jouw Mentale Fitheid!

Als jij vitaal en (mentaal) fit bent is dat goed voor jou…
En dus ook voor jouw omgeving en jouw organisatie.
Maar wat als jij niet lekker in je vel zit?
Wat als jij steeds stress, spanning of druk ervaart?
Geen energie meer hebt om iets te ondernemen?
Wat als jij onrustige, angstige of depressieve gevoelens hebt?
Stress is een natuurlijk vorm van spanning en zorgt ervoor dat je, wanneer dit nodig is, bepaalde benodigde prestaties kan leveren. Dat gebeurt onder invloed van het vrijgeven van hormonen. Maar ongezonde stress treedt op wanneer het doel van stress voorbij wordt geschoten: het is dan niet langer een noodzakelijk hulpmiddel maar een belasting van geest en lichaam geworden.

Stress en werkdruk: hoe zit dat?

We kunnen er niet meer om heen. Je kunt geen krant openslaan, geen journaal kijken of er is wel een onderwerp gerelateerd aan stress (en vooral werkstress). Toch bestaan er nog wel aardig wat misverstanden over dit onderwerp.

Zo denken sommigen dat het per definitie schadelijk en ongezond zou zijn, of dat het alleen voorkomt bij mensen die complexe, verantwoordelijke banen hebben. Daarnaast denken sommigen dat mensen die aangeven dat ze spanning ervaren, zwak zijn. Het is echter alledaags, onvermijdelijk en hoort bij het leven. Een zekere mate van spanning zorgt zelfs voor alertheid en scherpte waardoor je optimaal kunt functioneren.

Wat is ongezonde stress?

We spreken van ongezonde stress als deze te lang aanhoudt óf als er te veel stressvolle situaties achter elkaar voorkomen. Het kan zijn dat je keer op keer in een stressvolle situatie belandt, zonder dat je hier tussendoor van kunt herstellen. De stress stapelt zich op en je lichaam heeft dan steeds meer tijd nodig om te herstellen. Het is ook mogelijk dat je een zeer intense stressreactie ervaart, bijvoorbeeld na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. Hoe intenser de reactie, hoe meer tijd je nodig hebt om hiervan te herstellen. Het is dan belangrijk om de spanning af te bouwen en te zorgen voor voldoende rustmomenten. Wanneer je dit niet doet, krijg je vroeg of laat te maken met de ongezonde variant, die mogelijk schadelijke gevolgen kan hebben.

Het kan zowel op mentaal als op fysiek vlak zijn sporen nalaten en wanneer ongezonde stress te lang aanhoudt, kan dit leiden tot overspannenheid of een burn-out. Ben jij in staat om bij jezelf het verschil te voelen tussen wat gezond is en wat niet? Kun jij de grens aangeven als het ongezond voor jou wordt?

Wat kun jij zelf doen?

Wie last heeft van te veel en aanhoudende ongezonde stress, wil hier natuurlijk vanaf komen. De enige manier om dit te verhelpen is door stressoren weg te nemen of leren om anders om te gaan met stressoren. Soms kun je daardoor zelf stress verhelpen, maar soms heb je hierbij professionele hulp nodig. Het is in ieder geval belangrijk om ongezonde stress te verhelpen. Het antwoord op de vraag “wat is stress?” hebben wij je gegeven, maar stress kan ook nog iets anders zijn: het voorportaal van overspannenheid, depressie of een burn-out. Daarom dien je het altijd serieus te nemen en eventueel naar een oplossing te kijken met een professional.

Hoe mentaal fit ben jij?

”Hoe staat het eigenlijk met mijn mentale weerbaarheid…?”. Dat is een vraag die je nu misschien jezelf aan het stellen bent. Onze Stress & Burn-Out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau. De test duurt ongeveer 5 minuten.

Het is een wetenschappelijk onderbouwde test die gebruik maakt van de 4DKL-methode. Dit is een methode die wordt gebruikt door huisartsen en andere therapeuten om een juiste diagnose te kunnen stellen. Je hebt dus de zekerheid van een nauwkeurige en betrouwbare burn-out test. De resultaten kun je meenemen naar je bedrijfs- of huisarts ten behoeve van een doorverwijzing.

Op basis van jouw antwoorden wordt gelijk het resultaat weergegeven. Na afloop van de test kun je je gegevens achterlaten wanneer je graag wilt dat we contact met je opnemen over de mogelijkheden of voor een consult.

Elke vraag heeft een antwoord en elke uitdaging of situatie een oplossing. Ongeacht hoe groot of ingewikkeld. Ook die van jou!

Wil jij weten wat we voor jou kunnen doen? Laat hier je adres of telefoonnummer achter; wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om de mogelijkheden met je te bespreken!