Voor velen is Yoga iets zweverigs: nee, niet voor mij, een ver van mijn bed show, geef mij maar een “hardcore work-out”. Toch ben jij dagelijks meer met yoga bezig dan je denkt. Graag willen wij de perceptie van yoga verschuiven van iets zweverigs naar iets toegankelijks. Lees je mee?

Eerst een stukje historie
De geschiedenis van yoga is rijk en complex, zich uitstrekkend over duizenden jaren en diverse culturen. Yoga ontstond in de oude Indus-Sarasvati beschaving en wordt beschreven in de Veda’s en Upanishads. De Yoga Sutra’s van Patanjali (ca. 200 v.Chr.) zijn cruciaal voor de yogafilosofie. Hatha Yoga Pradipika (15e eeuw) beïnvloedde de praktijk sterk. Yoga werd wereldwijd populair in de 20e eeuw, dankzij pioniers zoals Krishnamacharya.

Speciale dag 21 juni
In september 2014 stelde de Indiase premier Narendra Mode tijdens zijn toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor om een internationale Yogadag in te stellen.
Op 11 december 2014 werd de resolutie door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen. De Resolutie werd ondersteund door 177 lidstaten, wat een van de hoogste aantallen medeondertekenaars ooit is voor een VN-resolutie van deze aard.

De datum 21 juni werd gekozen omdat het de langste dag van het jaar is op het noordelijk halfrond, die bekend staat als de zonnewende. Deze dag heeft een speciale betekenis in veel delen van de wereld. Een zonnewende komt twee keer per jaar voor, in de zomer (langste dag van het jaar) en in de winter (langste nacht van het jaar).

Verbinden met jezelf
Check eens bij jezelf in: hoe voel ik mij vandaag, ben ik fit wakker geworden of juist vermoeid? Hoe gaat het met mijn voeding en lichaamsbeweging? Sta eens stil bij je ademhaling, zit deze hoog of adem jij juist naar je buik? Klopt het dat je wel eens een wandeling door de natuur maakt? Yoga is meer dan alleen rek- en strekoefeningen, yoga brengt lichaam en geest samen.
Door yoga in je dagelijkse leven te verweven, kun je een diepere verbinding met jezelf ontwikkelen, je fysieke en mentale gezondheid verbeteren en een meer gebalanceerd en bewust leven leiden.

Hieronder enkele tips:
Ademhaling
Begin je dag met een paar minuten bewust ademhalen. Dit kan helpen om je geest te kalmeren. Neem regelmatig een adempauze om je ademhaling te reguleren en je energie te herstellen. Gebruik diepe ademhaling gedurende de dag, vooral tijdens stressvolle momenten, dit om je zenuwstelsel te kalmeren.

Wandelen in de natuur
Combineer wandelen met aandacht te besteden aan elke stap, de beweging van je lichaam en je ademhaling. Uitdaging: loop eens op blote voeten door de bossen of door het gras. Gebruik de wandeling als een tijd voor reflectie en voor even helemaal niets, verbind met jezelf.

Voeding
Eet langzaam en kauw goed, besteed aandacht aan de bereiding denk daarbij ook aan de smaken, geuren en texturen van je voedsel.
Kies voor voeding dat rijk is aan verse, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en (magere) eiwitten. Deze voedingsmiddelen ondersteunen je energie en algehele gezondheid. Start de komende week met het drinken van heet water, het helpt tegen lust naar koffie en zoet.

Dagelijkse beweging
Begin je dag (naast bewust ademhalen) met het strekken van je spieren en je geest klaar te maken voor de dag. Tip: jezelf uitrekken in bed kan al helpen. Neem regelmatig een werkpauze en sta regelmatig op van je bureau om enkele stretches te doen. Zo haal je spanning van je spieren. Sluit je dag af met een rustgevende houding zoals de kindhouding: waarbij je op je knieën zit met je billen op je hielen en je bovenlichaam naar voren gebogen over je dijen, terwijl je armen ontspannen langs je lichaam liggen of naar voren zijn uitgestrekt.

Mentale gezondheid
Reserveer tijd voor jezelf, al is het maar 5 tot 10 minuten per dag. Even stil zijn met jezelf. Dit helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van emotioneel welzijn.

Leefstijl en zelfzorg
Zorg voor balans tussen zelfzorg, ontspanning en werk.
Probeer een consistent dagritme te creëren. Regelmatige slaap, maaltijden en zelfzorg helpen bij een stabiel en gezond leven.

Sociale aspecten
Doe mee aan groepslessen, dit kan motiveren en een gevoel van gemeenschap en verbondenheid bevorderen.

Nieuwsgierig geworden?
Wat kan mentaal welzijn voor jou of jouw team betekenen? Wil je weten wat onze mentaal coaches doen tijdens de wandelsessies in de natuur? Neem dan contact met ons op. Bel 073 – 85 11 868 of laat hier jouw contactgegevens achter en wij bellen je terug.