De Verspillingsvrije Week is een jaarlijks initiatief in Nederland, georganiseerd door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Dit initiatief heeft als doel om mensen bewust te maken van de hoeveelheid voedsel die jaarlijks wordt verspild en hen aan te sporen om duurzamer met voedsel om te gaan. Het terugdringen van voedselverspilling draagt niet alleen bij aan milieudoelstellingen, zoals het verminderen van CO2-uitstoot en het efficiënter gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen, maar het helpt ook om geld te besparen.
Daarnaast heeft het een groot effect op je portemonnee, wij hebben de top 10 tips voor je op een rij gezet.
- Plan je maaltijden vooraf: Door een weekmenu te maken, koop je alleen wat je echt nodig hebt, wat impulsaankopen en verspilling voorkomt. Dit bespaart direct geld.
- Koop in bulk en vries in: Producten zoals vlees en groenten zijn vaak goedkoper in grotere hoeveelheden. Door ze in te vriezen, blijven ze langer goed en voorkom je verspilling.
- Kook met restjes: Gebruik overgebleven ingrediënten om nieuwe maaltijden te maken, zoals soepen of stoofpotjes. Dit bespaart geld doordat je minder nieuwe ingrediënten hoeft te kopen.
- Slim bewaren: Bewaar voedsel op de juiste manier om de houdbaarheid te verlengen. Dit zorgt ervoor dat minder voedsel bederft en dat je minder vaak boodschappen hoeft te doen.
- Check je voorraadkast: Voordat je boodschappen doet, controleer je wat je nog in huis hebt. Dit voorkomt onnodige aankopen en verspilling.
- Kies voor seizoensgebonden producten: Seizoensproducten zijn vaak goedkoper en verser. Door deze te kopen, bespaar je op de kosten van dure importproducten.
- Vermijd boodschappen doen met honger: Als je honger hebt, koop je sneller meer dan je nodig hebt. Dit leidt tot minder impulsaankopen en lagere kosten.
- Doe mee aan aanbiedingen, maar met mate: Slim gebruik maken van aanbiedingen kan geld besparen, maar koop alleen wat je op tijd kunt gebruiken.
- Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan: Een lijstje helpt je om gericht te winkelen en niet afgeleid te raken door promoties, wat zorgt voor een efficiënter boodschappenproces en lagere kosten.
- Gebruik anti-verspillingsapps: Deze apps bieden producten aan die anders zouden worden weggegooid, vaak tegen een gereduceerde prijs. Dit bespaart geld en voorkomt verspilling. Aantal supermarkten doen hier ook aan mee, kijk in jouw buurt voor de mogelijkheden.
Door deze tips toe te passen tijdens de Verspillingsvrije Week, maak je niet alleen een positieve impact op het milieu, maar houd je ook meer geld over aan het eind van de maand. Een win-win situatie!