Wat is Blue Monday nou eigenlijk en kunnen we deze dag ook lekker positief inzetten?

Marketingstunt
Natuurlijk kan dat. Want Blue Monday is vooral een (goede) marketingstunt. In 2005 toen de Britse televisiezender Sky Travel meer aandacht wilde voor hun winterzonvakanties, bedacht de Psycholoog Cliff Arnall de formule, waarbij deze dag als meest deprimerende dag van het jaar werd bestempeld.
De gedachte was dat mensen op een hele depressieve dag meer geneigd zijn een zonvakantie te boeken. Het concept kreeg veel kritiek vanwege gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing. Toch wordt het nog steeds veel genoemd in de media. Een marketingstunt die graag gekopieerd en veel gebruikt wordt.

Ombuigen
Donkere dagen met weinig zonlicht, gemis aan gezelligheid, stress over goede voornemens, een laag banksaldo na de dure feestdagen. Hoewel Blue Monday als de meest deprimerende dag wordt beschouwd, kunnen we hem prima ombuigen.

Het bewustzijn rond deze dag kan aanmoedigen om positieve acties te ondernemen, zoals leuke activiteiten inplannen, tijd doorbrengen met dierbaren of gezonde gewoonten nastreven.
Januari is een maand om bij jezelf stil te staan, naar binnen te keren, het rustig aan te doen en bijvoorbeeld je financiën weer eens stevig onder de loep te nemen.

Tips & Plannen
Wij hebben 7 tips en een handige download voor je. De strekking? Plannen!

  • Zelfzorg: Besteed extra aandacht aan jezelf. Plan activiteiten die je ontspannen en gelukkig maken.
  • Vrienden of familie contacteren: Maak juist na de feestdagen weer plannen om tijd door te brengen met je dierbaren. Sociale verbinding kan je humeur verbeteren en je hebt iets om naar uit te kijken.
  • Plan een Financiële Wellnessdag: Reserveer tijd om je financiële welzijn te verbeteren. Dit kan door het maken van een administratie, opstellen van een financieel plan tot het opzetten van automatische sparen. Download hier ons handige budgetoverzicht om je verder te helpen.
  • Nieuwe ervaringen opdoen: Probeer iets nieuws of doe iets wat je normaal gesproken niet doet. Het brengt je positiviteit, opwinding en een gevoel van prestatie.
  • Humor omarmen: Kijk naar grappige films, lees een humoristisch boek of breng tijd door met mensen die je aan het lachen maken. Lachen is een krachtig middel tegen stress.
  • Maak een haalbare spaaruitdaging: Stel jezelf een spaardoel, voor (Blue Monday) volgend jaar, en maak het leuk. Het behalen van kleine financiële mijlpalen kan een positieve invloed hebben op je humeur.
  • Dankbaarheid uiten: Kijk naar de afgelopen 3 dagen en maak een lijst van minimaal 5 dingen waar jij dankbaar voor bent. Het reflecteren op dingen waarvoor je dankbaar bent kan je positiviteit vergroten.

Het benaderen van Blue Monday door deze tips in te ‘plannen’ gaan je zeker helpen!
Samen zorgen we voor Mentaal & Financieel Fitte Medewerkers